Bitcoin

BTC Giveaway Scams met behulp van Elon Musk’s Name Pulls in meer dan $2M in iets meer dan een maand.

Bitcoin giveaway scams met de naam Tesla CEO en de oprichter en CEO van SpaceX, Elon Musk raakte in de afgelopen twee maanden meer dan 2 miljoen dollar kwijt.

Terwijl deze giveaway-zwendel al meer dan twee jaar bestaat, wordt er bij de nieuwste oplichters gebruik gemaakt van Bitcoin- ijdelheidsadressen zoals 1MuskPsV7BnuvMuHGWmmXUyXKjxp3vLZX6 of 1ELonMUsKZzpVr5Xok8abiXhqGbbdrnK5C om de oplichterij geloofwaardig te maken.

Justin Lister, CEO van cyber-beveiligingsbedrijf Adaptiv heeft de afgelopen maand met behulp van BitcoinAbuse deze adressen, die de naam van Musk hebben misbruikt, opgespoord. 67 van deze adressen hebben gebruikers opgelicht.

Deze 67 adressen ontvingen ongeveer 214 BTC met een waarde van meer dan 2 miljoen dollar sinds ze eind april 2020 werden gecreëerd, meldde ZDNet.

De meeste van deze ijdelheids-URL’s worden gedeeld met behulp van YouTube live-streams. Hackers kapen YouTube-accounts met een hoog volgelingenaantal om hun naam en afbeeldingen te veranderen om een van een vertrouwd merk of een beroemdheid na te bootsen.

Gehackte accounts worden verkocht op hackingforums voor een bedrag variërend van $5 tot duizenden, afhankelijk van het aantal volgers.

Hackers hernoemen de kanalen naar Elon Musk’s naam, het SpaceX merk, of nieuws verkooppunten voor geloofwaardigheid. Bovendien worden ze meestal georganiseerd ter gelegenheid van een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van een bepaalde beroemdheid of merk, zoals de eerste succesvolle raketlancering van SpaceX met een live NASA-astronautenploeg.

De oplichter vroeg de gebruikers vervolgens in principe om hen BTC te sturen onder de belofte van een verdubbeling van hun winst. Deze oplichterij heeft maar liefst 180.000 dollar in één dag verdiend.

De bitcoin-adressen waar een gebruiker de BTC naartoe moet sturen werden ofwel in de livestream ingebed en de gebruikers moesten deze scannen met een QR-code-lezer, ofwel werden de gebruikers gevraagd om een giveaway-website te bezoeken.

Crypto Cash giveaway scams bestaan al sinds ongeveer begin 2018, de trucs worden alleen maar nieuwer en beter.

Andere ijdelheidsadressen werden gevonden in de naam van Bill Gates en die adressen bevatten meer dan $100.000 aan gestolen geld.

Deze oplichterij beperkt zich ook niet tot YouTube, maar is ook te vinden op Facebook, Twitter, Instagram en sinds kort ook op TikTok.